Om grønvask

En ret kedelig trend er begyndt at udvikle sig de sidste par årtier og er nu i gang med at blive dyrket mere og mere systematisk. Har du ikke også lagt mærke til det?Alt er grønt nu om dage. Der findes grønne produkter på alle hylder: plastposer, vaskepulver, babymad, you name it! I dag kan man endda høre om noget så vildt som grøn færgefart, grøn vækst, og sågar grøn kapitalisme!!! Skandaløst!!

Men hvis det er sådan, at alting er blevet grønt, hvordan kan det være, at menneskeheden stadig udleder større og større mængder drivhusgasser hvert år, kunne man jo med rette spørge...

Åh, medmindre der er ikke noget om det og det hele er bare bullshit! Klart, så giver det pludselig meget mere mening! En eller anden smart MBA fandt en dag på, at man kunne også tjene penge ved at lade som om man er grøn, genialt, så sætter jeg et lille grønt klistermærke på bøtten, så kan jeg sælge den 10% dyrere!

Jeg synes forøvrigt, at jeg har hørt begrebet ‘grøn omstilling’ siden jeg kom til landet sidst i sidste årtusind under Poul Nyrup. Så blev jeg nysgerrig og lavede lidt research. Heldigvis er det supernemt i dag, der findes bl.a. google N-grams og KorpusDK til at gennemsøge millioner af avisartikler mm. på et splitsekund.

Der viser sig, at Holger K. som den første dansk politiker snakkede allerede om ‘grøn omstilling’ i Folketinget i 1992 (på side 10959). En omstilling er per definition ikke en vedvarende tilstand. Derfor kan man kun udlede, at beslutningstagerne ikke mener det alvorligt, når de snakker om grøn omstilling og grønne tiltag - de kunne nærmest mistænkes for kun at være interesseret i, hvor meget der kan tjenes på det?

Et konkret eksempel fra det virkelige liv. Siden 2012 har DK kunnet bryste sig af, at vi (som måske det eneste land i verden) kan producere et boblevandsprodukt, der ikke udleder kuldioxid og dermed ikke belaster kloden. What?!? Takket være krejlerfirmaet COWI blev Egekilde erklæret for at være CO2-neutral i 2012! Helt sikkert, går den, så går den, ik’?

Er det ikke fantastisk, at kunne erklære en sodavand for CO2-neutralt?


Sefføli’ har de garanteret nogle supersmarte beregninger bag det - og regnestykket går sikkert op. Det er trods alt deres job hos COWI, ikke? Lave regnestykker der ser pæne og troværdige ud. Men den køber jeg bare ikke - tværtimod er jeg pænt forarget over, at det overhovedet kan lade sig gøre!!

I samme boldgade - dog lidt mere lusket - er det med grøn energi. Mange køber el-biler fordi de skulle være miljøvenlige. Jeg påstår det modsatte, nemlig at de er mindre miljøskadelige end biler, der kører på benzin. Det er ret enkelt. 80% af verdens energiforbrug hviler stadig på fossilbrændstof. El-produktion er ingen undtagelse og der skal en masse kul og gas til for at kunne opretholde overforbrugssamfundets standarder - kun en brøkdel af det el, der produceres i dag stammer faktisk fra vind- eller solenergi (og hvis bæredygtighed kan også diskuteres). Under alle omstændigheder vil ingen nogensinde kunne overbevise mig om, at en maskine der vejer 1000kg og kører på fossilbrændstof med det formål at flytte et menneske eller to (dvs. højst et par hundrede kilo) er på nogen måde bæredygtig!

Det værste er, at vi (‘forbrugere’) konstant bliver punket om, ih, hvor åh så grønt alting er - og det uanset om folk køber den eller ej. Det er det nye hot, det vildeste ræs for at være den grønneste - det bliver tvunget over vores hoveder på baggrund af markedslogikken og stammer ikke fra et ønske som så, man skal bare overbyde sin konkurrent, for så i sidste ende at få den største markedsandel. Bum. Længere er den ikke. Desværre.