11/10/2019: Fridays for Future, Berlin edition

Jeg er oppe 7.30, vi aftalte dansk samling kl. 8.00. Jeg tager en hurtig kop kaffe og morgenmad og så er det af sted mod ambassaden med banneret på skulderen! [Æv, min roligan-hue var gemt i min hætte, det fandt jeg først ud af senere!] Vi er mange små grupper, der går gennem Tiergarten denne morgen, og der er mange poilitvogne, der prøver at følge efter os. Whatever.

Vi når frem kl. 9 som aftalt. Fedt, vi er langt over 100! Det ser supergodt ud, der er mange supertjekkede norske bannere, et enkelt på finsk og en masse norske flag. Jeg venter lidt, før jeg ruller mit Kamelåså-banner ud. Når det er gjort, kan jeg se flere nordmænd knække af grin, yes! Mission accomplished! Håber den norske ambassadør ser det også! (Og ja, kære venner, fjollet er the way of the gøgler, men tænk lidt over, hvad der egentligt udtrykkes med budskabet...) [Lol, ved nærmere eftertanke er situationen ret pudsig: her står som jeg budbringer til den danske ambassade, når jeg faktisk ikke engang har et dansk pas!]

Ved de skandinaviske ambassader fredag morgen

Det hele foregår stille og roligt, omend under stærk polititilværelse. Total viking power! Efter ca. en time forhandler A. og S. med en betjent, om at få en repræsentant fra den danske ambassade ude for en udtalelse. Det lykkedes og efter små 20 minutter, var en kvinde midt i folkemængden og fortælle, at vores stemmer bliver hørt, at regeringen er også bekymret og at de har en superambitiøs plan, blabla... Hvorpå forsamlingen indgår i en fælles “Årh, årh, årh...” med stigende intonation! Godt for kvinden, at det ikke udviklede sig til an buh-runde. Igen supergod XR stil - det er det, vi skal dyrke! Og respekt for hende, det var supermodigt og supersejt af hende, at turde komme herude!

Tak til Berlin politi især, de hjælper os faktisk. De lever i hvert fald op til deres motto: “Da für Dich”, som der står på deres vogne (med hashtag og tilhørende .berlin hjemmeside!). Bum, og sådan blev et nyt banner født! Jeg snakker kort med P., om at hijacke det slogan og lave vores eget XR-“Da für Dich”-banner, det er han helt med på!

Men først var der fest på Brandenburger Tor, rebellerne var blevet inviteret kl. 13. i solidaritet med Fridays for Future, og vi kom i stor stil! Jeg går frem og tilbage inde på pladsen ved buerne med XR-Dannebroget højt op, for at prøve og finde andre danske rebeller - mange presseshots der, tror jeg. Jeg finder kun A., som guffer en kringle og deler med mig :) Vi bliver enige om at rykke på den anden side af porten.

Brandenburger Tor var fyldt med rebeller! (And no, it’s not an XR symbol on the lamppost to the right! :)

Flot syn! Efter mit eget skøn (tæl ca. antal rækker og kolonner) er vi ca. 2000/2500 rebeller samlet foran monumentet! Sefføli’ kunne jeg ikke lade være med at stille mig på en søjle og kalde: “Extinction!” til mængden! Dejligt, nu ved jeg, hvordan det føles, at have 2000+ rebeller råbe “Rebellion!” tilbage!! Jeg afsluttede med et kæmpebrøl (frem for den nu mere traditionalle “Yipidipidipidiii!”, men det var venligt ment, og det opfattede rebellerne godt (synes jeg!).

Vi står der i et par timer og hygger, møder endda et par rebeller fra Aarhus, som var her tilfældigt! Ved en 15-tiden drager jeg tilbage til lejren. P. er i gang med banneret, nejs. Jeg kan ikke lade være med at hjælpe, men jeg holder tilbage og kun giver ham enkelte fifs, jeg kan se han morer sig vældig meget, det vil jeg ikke tage fra ham!

Jeg går inde og tager en morfar. Dejligt, jeg vågner til en håndfuld #ENDCARS-stickers i mit fortelt, tak for det, P.! Banneret er næsten færdigt, supernejs :)

Jeg bruger resten af dagen på at gå frem og tilbage mellem lejren og Potsdamer Platz, hvor vi har vores grande finale - vi har indtaget gaden udenfor Miljøministeriet og agter at blive der indtil mandag morgen! [Hehe, lige efter Fridays for Future-marchen, så nu gentager vi faktisk den samme taktik, som vi brugte tilbage i Aarhus i marts måned - bare i større målestok :) ]

Fedt, C., E. og L. er nu med, de ankom i går aftes. L. har brug for ekstra hjælp, så K. og jeg fragter hende på den efterladte cykel, jeg fandt ude for mit telt i morges (og som jeg havde allerede brugt tidligere på dagen :) ).

Tiden går, festen er i fuld gang, jeg gad godt være med, æv. L. vil nu tilbage til lejren, men nu har jeg ikke cyklen længere, ejerkonen fandt den da jeg var i teltet sidst, så sefføli’ fik hun den tilbage med tak for lån. Så går vi, jeg smutter nede i U-bahnen for at tjekke, om man nemt kan køre sort - det ser det ud til, men næste tog ankommer om 22 min., så det gider vi ikke vente på, det tager lige så lang tid at gå!

I parken foran Bundestagen er der en kunstinstallation, med lysende skikkelser der ligner Red Brigade - det var ikke dem, men flot alligevel! Bum, nu er L. lagt i seng, jeg kan gå tilbage og feste! Først skal jeg have en kop kaffe og et par colaer. Hm, nå ja, og så skal jeg også fylde op de 10 varmedunke, jeg har lånt ud i materiale-teltet!

Mens jeg fylder dem op får jeg superhyggelig samtale med en sød ung rebel, som forklarer, at det er rigtigt godt at drikke varmt vand. Nejs, nu er jeg færdig, jeg kan hente min kop kaffe og sidde 5 minutter og slappe af.

Mad- og kaffeboderne havde vældigt travlt hele ugen!

Jeg lægger mærke til en dreng, der havde kredset rundt om mig i et lille stykke tid. Jeg spørger ham “Was ist das?”, jeg var ikke helt klar, om hvad han vil. Jeg tror, det er min jakke, der får ham til at spørge “Sprecht du nicht Deutsch?”, som jeg kan kun svare “Nein” til og tilføje “Ein bische!”. Han virker ikke særlig overbevidst og fortæller (tror jeg!), at han ikke tror på mig, han synes mit tysk lyder godt! Lol! Vi snakker frem og tilbage i ca. 10 minutter, før det går op for mig, at han tager pis på mig, han er bare i drillehumør, jeg er høj af træthed, og han kunne snakke lidt engelsk. Lol, det var herremorsomt! En voksen rebel som stod ved siden af fortalte, hvad han lige havde overværet. Bekræftelse: ungen var en drillepind, og vi talte også forbi hinanden halvdelen af tiden oveni! Han syntes også, det var dødmorsomt! Nejs stund, de får begge en high-five!