09/10/2019: Marschall-broen, del 1

Festivalstemning, arrige lynlåse og høj musik fra koncerten forhindrer mig i at falde i søvn - får det, jeg kommer oppe igen! Jeg går rundt i lejren et stykke tid og prøver igen. Det kunne være nejs, at kunne sove bare i en time forude for den mulige brofest. Der er blevet stille, men igen kører hjernen for fuld skrue, umuligt at få sovet!

Lidt over 2 tænker jeg, at festen på broen må være kommet i gang (beskeden var at stå klar kl. 2), så begynder jeg at bevæge mig mod broen-ish - vi var blevet opfordret til at følge en diskret, mindre direkte rute for ikke at vække for meget mistanke. Jeg kunne se flere små grupper rebeller (med flag og sovegrej på ryggen!) alle vegne gå rundt lige omkring Bundestag! Whatever, jeg går så direkte mod broen til venstre for Bundestag!

Mens jeg går på midterrabatten mod Spreen, kan jeg høre en bil, der kører langsomt bagved mig. Det er en sort varevogn, jeg lige passerede ved U-bahn-stationen. Den kører langsomt forbi mig, sætter farten op og drejer og standser for enden af rabatten små 100m derfra, lige direkte i min sti. Hehe, når jeg når frem til den, går jeg selvfølgelig bagom vognen :)

Den starter op igen, når jeg går forbi, så drejer jeg af bagom Bundestagen og zigzagger lidt tilfældigt i gyderne i ca. 10 min., indtil bilen holder op med at følge efter mig. Nu er jeg lidt langt væk fra målet, så går jeg på den anden side af Spreen og går stille og roligt tilbage, stadig ingen tegn på festen - udover en masse rebeller, der kigger i deres mobiler :)

Jeg spørger nogle rebeller tættere på broen, de siger det hele går løs om 20 minutter, yes! Nu kan jeg roligt gå tilbage igen over Spreen og tilbage mod Marschall-broen, så timer jeg -ish min ankomst.

Nu står jeg ved broen, klokken er 5 minutter i 3. Der kommer 3-4 varevogne/ladebiler og holder midt på broen. Der bliver dannet menneskekæder for at tømme bilerne, og i løbet af 5 minutter er bilerne væk igen! Tysk effektivitet in action! Blokaden er oppe, båden bliver bygget med folk locked-on indeni, køkkenet bliver indrettet, et tørlokum bliver sat op, bannere og flag bliver hængt op ad broen og lagt på vejen, og til sidst nødsporet bliver synliggjort i den østlige ende af broen. Victory! Broen er vores!

Nu er Marschall-broen vores, snart bliver der morgenmad!

Kl. 4 er alt på plads og morgenmaden bliver serveret. Blokaden ser ud til at holde, på trods af vi afspærrer hovedvejen til og fra Charité-sygehuset - et af byens største og mest travlt. Jeg går i seng ved en 5-tiden og får sovet et par timer.

Nu er det onsdag morgen. Det er lidt svært at finde rundt i denne rytme, man ved ikke, når man møder folk, om man skal hilse godmorgen eller godnat, alle ligner de er på vej i seng eller lige stået op!! Alle er tydeligvis megatrætte, men humøret forbliver højt og alle ser lykkelige ud. Jeg tager til lejren for en morgenkaffe og morgenskider. Jeg hører, at vi holder stadig Siegessäulen og at der er dukket en masse shit op fra i går. Alting skulle gerne være blevet samlet ved scenens Lost & Found.

Jeg skynder mig derhenne og finder frem til den kæmpebunke, der var lagt frem. Der går ikke langt før jeg spotter mine gummistøvler, så ser jeg den brune AOFF-pose lige ved siden af og regnfrakken nedenunder! Juhu! Jeg supertakker alle dem, der er i nærheden og smutter tilbage først til lejren for at pakke om, så til broen. Det ser pissegodt ud! Jonglering og hygge på programmet, vi er ca. 200 på broen, den holder vi. Vi henviser de mange cyklende Berliner til fortovet, og de fleste ser ud til at synes om det, på trods af forstyrrelsen.

Vi får løbende opdateringer om to andre broer, der blev taget i dag, men senere hører vi, at vi har nu tabt Siegessäule. På et tidspunkt går der et rygte, at vi er over 900 på Jannowitz-broen - efter Mühlendamm-broen var blevet ryddet! Efter sigende foregik politiets rydning af sidstnævnte temmelig hårdhændet, og senere hen gik der et rygte om, at politiet havde undskyldt den unødvendige hårde fjernelse af rebellerne... Nejs :)

Resten af dagen foregår stille og roligt, jeg møder glade rebeller alle vegne, mange holder en 1/2l Frits-Cola i hånden - selskabet har efter sigende doneret 2 tons cola til lejren! (Rundt regnet er der 4000 flasker med 0,25€ pant på hver, dvs. 1000€ oveni! På den anden side findes der nok tusindvis billeder af rebeller med en cola i hånden! Fedt PR-stunt!). [Hørte sidst på ugen, at der kom en lastbil hver morgen for at hente de tomme kasser og bytte dem med nye!]

Jeg hapser et par colaer, en i hånden, den anden i en space blanket i mit fortelt (det var jeg rigtigt glad for jeg gjorde, de 3-4 gange jeg gjorde det :) ). Dagen før skulle teltene flyttes (hver 5. dag for at skåne græsset), så nu bor jeg lige ved siden af arts- og info-teltene. Der er nogle rebeller, der maler flag ude for mit telt, der er noget hvid maling frem og pensler.

Arts-teltet lagde materialer frem, så man kunne f.eks. lave bannere mm.

Nu er det nu. Jeg bruger måske en time på det, men nu har jeg lavet mit Berlin-slogan! Nu er jeg klar til at tage tilbage til broen og tilbringe natten! Mørket er er ved at falde på broen, stemningen er stadig supergod, dejligt. Hehe, på et tidspunkt får vi besked på at lade være med at hoppe for meget, når vi danser, fordi vi var så mange, og broen var ikke så stor og kunne muligvis ikke holde til det!

Ved en 20.30-tiden hører jeg rygter om, at den lille restaurant ved siden af er ved at lukke, og de har inviteret folk fra broen for at spise resten af buffet’en, man skulle bare have en beholder med. Jeg spørger de to-tre ved siden af mig, om jeg hørte rigtigt, jo, jo, den skulle være god nok! Fååk, hvor smukt!

Jeg finder straks en halvren tallerken og en ske, og vupti afsted! Nu står jeg foran indgangen sammen med en anden rebel, der er også to betjente ved siden af. Vi tøver lidt, der er nogle gæster derinde, et par politifolk, der snakker med personalet, men ikke så mange, der kunne ligne rebeller... Hm, er det en fælde? Næh, den tanke strejfer mig faktisk slet ikke :P Den bedste måde at finde ud af, om det er det rigtige sted, er at gå derinde og spørge!

Heldigvis er min makker tysker, så bekræfter han: både politiet og rebellerne er blevet inviteret til at dele resterne! Yay! Scavenger-fest med panserne! :)

Der går ikke længe, før stedet bliver fyldt op med ildelugtende rebeller (undertegnede inkl.), så stiller jeg mig i schlangen bag min makker. Lækkert, der er kartofler, sauerkraut, tykke skiver steg, sovser og salater, friskbagt brød... Luksus! Jeg ender sefføli’ med en kæmpeportion (med lidt af hvert)!

Ved bordenden står en betjent og fylder en bøtte med frikadeller til hans kollegaer. Når jeg når frem til ham, spørger han mig med et bredt smil, om jeg kunne tænke mig nogle frikadeller (gætter jeg)... “Gerne, vielen Danke, Hr. Betjent!”, “Wo viel?”, “Hm, 4... Nein, drei.. für die andere!”, “Værsgo’ (lød det som!), guten appetit!”, “Vielen Danke und Sie auch!”. Genialt! Måske det mest surrealistisk jeg nogensinde har oplevet!

På vej ud takker jeg også personalet, så godt jeg kan med mit begrænset tysk, gæsterne får også en venlig hilsen. Så smukt, så meget solidaritet har jeg sjældent oplevet, og tårene er ved at trille ned af øjnene på mig!

Der har været regnskyl i løbet af dagen, så jeg finder en nogenlunde tør fortovskant, sætter mig ned og nyder mit første rigtige måltid siden mandag morgen! Mums, hvor lækkert! Jeg bygger min seng og tager uldundertøj på, nejs, jeg kan nu tage en slapper en lille halvtime, og fordøje maden såvel som indtrykkene.

Nogle foretrak at sove på fortovet

Jeg skal have noget varm kaffe, så tager jeg til lejren. Fedest, der er en ska koncert på scenen! Jeg møder M. og S., som byder på en lille en, nejs, nu danser jeg bare helt vildt! Jeg nåede desværre kun at høre de sidste 3-4 sange, men det var nok til at få varmen igen! Yes!