Blog

En interessant observation

I forrige uge var jeg sammen med 3 andre rebeller til stiftende GF på Det Fælles Bedste - et nyt initiativ der prøver bl.a. på at samle alle jyske grønne organisationer under ét flag. Det var i hvert fald en spændende dag!

Om ikke andet oplevede jeg noget yderst interessant denne dag. Kort før mødets afslutning delte jeg nogle små papirlapper på bordene, for at reklamere på denne blog. Mange folk blev straks nysgerrige - det eneste der stod på papirlappen, var angivelsen af URL’en “www.akademisk-selvmord.dk/“. Et par stykker spurgte ligefrem, hvad det gik ud på - de får den korte forklaring, at jeg går rundt og tigger :)

Nu 10 dage senere kan jeg se, at der er endelig kommet aktivitet på bloggen (den har været live i ca. 100 dage vil jeg skyde på)!


Interessant at se udviklingen efter en enkelt hændelse i den fysiske verden


Så, faktisk det eneste jeg gjorde, var “at dele et link på folks væg” - bare i den fysiske verden. Jeg har gjort det jævnligt på fb de sidste par måneder, det har bare ikke resulteret i så meget aktivitet som nu. Taget i betragtning af der var ca. 40 mennesker denne dag, så er forholdet klikkere/ikke-klikkere jo vældig højt. Det vil ikke undre mig, af man kan observere det stik modsatte på fb :)


 

Velkommen til virkeligheden 2

Hehe, nu igen, det er vist længe siden, at jeg har ødslet tiden væk på internettet, og dermed er jeg gået glip af visse aspekter i udviklingen af den virkelighed, der foregår i den digitale verden.

De sidste par uger har jeg leget lidt rundt med fb-interfacen, fordi jeg har nu oprettet en Critical Mass Aarhus side!

Jeg må indrømme, at jeg var pænt chokeret! For det første over hvor besværligt det er, at finde rundt til forskellige funktioner (jeg har f.eks. været ude af stand til at redigere ‘About’-siden, nederen!). Men især fordi der kommer alle mulige vinduer og menuer, der fortæller dig, hvor meget ‘værdi’, du kan skabe ud af din side...

Jeg har også tilmeldt denne side til google analytics – mest for nysgerrigheds skyld, jeg håber ikke I får reklamer i jeres ende! In any case, jeg oplever det samme der. “Denne side er potentielt $0.00 værd.” Tak for beskeden, det er jeg rigtig glad for at høre, google :D

Men WTF?!? I den tid jeg har været væk fra det ikke-faglige internet, er alting bare blevet forvandlet til en kæmpe pengemaskine!?! Trist.


XR FL, 1st contact

Nejs, i dag fik jeg svar fra XR i Flensborg! Jeg havde skrevet til dem for en uges tid siden, for at hilse, og for at spørge om i) der var nogle af dem i Berlin (hvor jeg spurgte folk fra KI og HH, om der var FL’ere her) og ii) om de kunne give mig opskriften til træerne ved Flensborg banegård.

Jeg fik forfrisket min viden om fotosyntese i processen: træer binder C og udløser O2 - det kan man nemt komme til at glemme. Lille men vigtig detalje. Træer suger bare ikke CO2 ud af luften!

Jeg har kun skimtet dokumentet igennem (meinen Deutsch ist stadig nicht so gut!), men det ser flot ud, men nogle gode grapher i farver, let at forstå: unge, små træer udleder ikke så meget O2 i forhold til ældre, kæmpestore træer - det giver sig selv!

Hvis det skulle have interesse for nogen, her er artiklen.

(Mindre) sejr!

Hehe, valget til Studenterrådet på uni er netop overstået - tak for det :)

Alle valgplakater i bygningen er nu blevet fjernet, men min plakat står der stadig - nu troner den over Nobelparken som den eneste på hele glasvæggen! Nejs :)

Kun én sørgerlig plakat tilbage...


Den gider jeg i hvert fald ikke pille ned, vi får se, hvor længe den biver hængende... Om ikke andet så giver den XR exposure i den tid den hænger der :)

Indenfor er der selvfølgelig en del efterladenskaber på glasvæggene (nogle steder kan man stadig tydeligt se, hvor der har været plakater), så samler jeg lige de sidste klumper elefantsnot, der er tilbage :)

Nu skal jeg i hvert fald ikke købe elefantsnot i laaang tid!


Mens jeg var i gang med at betragte plakaten udefra, så jeg en gut, der var i gang med at pille de store plakater, der var hængt op udenfor på lygtepæle og træer. Jeg gik hen til ham, for at spørge om han samlede dem for at smide dem ud. Ja, det gjorde han, de skulle alle køres til en eller anden affaldsstation. Kunne jeg så ikke få lov at hapse nogle stykker, dem kunne jeg sagtens bruge. Han beklagede meget, han var i tvivl om, hvorvidt han måtte det - så fik jeg ingen (af ham, heldigt jeg nåede at pille ca. 15 stk. i går på vej hjem :).

Men ellers kudos til ham for i) at pille alle plakater nede (dvs. ikke kun hans kandidaters), og ii) at tage stripsene med (det gider de voksne i hvert fald ikke)!

Jeg var lidt nysgerrig omkring, hvor meget sådan en plakat koster at fremstille, så jeg slog det op. Priserne varierer selvfølgelig en del, der er nok forskellige kvaliteter at vælge imellem, whatever, et hurtigt kig afslører, at de koster formodentligt ca. 15-20,-/stk. Jeg antager også, at de studerendes ligger i den billige ende, da de er meget nemme at skære igennem! :)

Så ja, jeg gentager, det jeg skrev sidst, vi har virkelig med et kæmpe spildindustri at gøre her!


Et panteeventyr

I går var der afslutningen på valget ved Studenterrådet på uni, så der var mange pantdåser at finde rundt om i Nobelparkens lokaler. Det blev til en temmelig god aften.

Jeg nåede ikke i pengeautomaten i går, så jeg har rigtig mange med i dag. Jeg overvejer, at lade være med at tage det hele med, men det gør jeg alligevel. Sht, der er mange!

Jeg når frem til automaten, ingen kø, nejs. Jeg kommer i gang ligeså stille, der går måske 5 minutter, før der kommer en kone og stiller sig i kø. Jeg sniksnakker med hende, forklarer hende, at jeg har rigtigt meget med i dag, hvis hun havde travlt, var der også en flaskeautomat ved Fakta. Det var fint med hende, hun kunne godt vente.

Nu er køen blevet forlænget med to gutter sammen og en ældre kone til. Yay! Jeg skynder mig og beklager samtidigt, jeg er kun ca. en tredjedel igennem - lol, jeg har det skidt med, at skabe friktion foran Menys flaskeautomat!

Den gamle kone der stod bagerst, er allerede smuttet igen. De to gutter mumler et eller andet og stiller deres pose ved døren og smutter. Jeg spørger dem, hvad så? Kommer I tilbage efter den eller hvad? Nej, de gad bare ikke vente, den måtte jeg godt få! Lol, det var fuldstændig uventet, jeg takker dem mange gange og ønsker dem god weekend, fedt! :)

Men nu er det konens tur, hun stiller også sin pose og går sin vej - jeg kan se, du samler på dem, værsgo'! Vildt! Jeg takker hende også mange gange og god weekend - imens var der en ny gut, der havde stillet sig i kø. Nu begynder jeg så at snakke med ham, han havde ikke så travlt - jeg tror vist, han var en kollega :)

Hyggeligt, jeg får lov at tømme resten af mine poser stille og roligt. Imellem tiden er Thomas fra Rage Again kommet og har stillet sig i kø! Fedt at se ham, vi hilser på hinanden - men når ikke at snakke så meget, kollegaen er ret snakkesalig :)

Anyways, jeg bliver færdig og går ind for at indløse bon’en - så dukker Thomas op igen og rækker mig sin egen bon! What! Jeg er helt paf! Tusind, tusind tak, tredje pant-donation på et kvarter (det gav mig 42,50 ekstra i alt!)! Supersweet, rigtig god måde at starte dagen på :)

Og ja, jeg har skam tænkt på det, supersmarte strategi - men nej, det er fo fejt, jeg nægter,  at gøre det bevidst! Som sagt havde jeg ekstra meget i dag, normalt indløser jeg en 3-4 Netto-poser ad gangen...

Siden jeg oftest køber ind for et beløb, der er mindre, end der er på flaskebon’en, er jeg nok et af de få mennesker her i landet, der er rigere, efter jeg kommer ud af et supermarked! Dejlig tanke :)

[og nu kan jeg indfri halvdelen af den gæld, jeg har fra sidste fest!]


11.000+ forskere skriger: DINGELINGELING!!!

I sidste uge udkom der en artikel, som har fået en del omtale i medierne herhjemme. Titlen fortæller det hele: “Verdens forskere advarer om klimanødsituation”. Artiklen er underskrevet af over 11.000 forskere, primært biologer. (overskriften brugte jeg som slogan på et skilt, jeg havde med til mandags Lyskrydsdemo :)

I den meget korte artikel sammenfattes der forskellige trends, man har observeret i løbet af det sidste halvt århundrede. De fleste er bundet til de menneskelige aktiviter, som har den største indflydelse på klima og klima. Desuden understreges der, at klimaforandringerne er allerede temmelig fremskredne og udvikler i et meget hastigere tempo end forventet. Forfatterne konkluderer, at menneskeheden er fucked, medmindre vi ændrer drastisk på vores levevis - de kommer med konkrete indsatsområder: brugen af fossilbrændstof skal udsfases og vi skal lade være med at spise så meget kød. Bum. Det er det, de siger.

Men det, der kan undre mig mest er, at det selvsamme hold forskere udgav for knap to år siden en lignende artikel, med næsten den samme overskrift, og underskrevet af over 15.000 forskere. Artiklen tager en anden vinkel. Den ‘fejrer’, at der er gået 25 år siden den første varsel blev udstedt - dengang var der ‘kun’ 1.700 forskere (heriblandt 99 fåkking Nobelprismodtagere!), der skrev under. Nu gennemgår forfatterne de forskellige områder, som fokus burde være blevet sat på dengang - og resultaterne er lamslående. De sidste 25 år er det gået i den forkerte retning på alle områder, undtagen ozonlaget! (Og nej, grunden til at der er færre forskere, der har underskrev den sidste advarsel ligger ikke i, at det er blevet bedre på klimafronten!)

Jeg synes, det er dybt mærkeligt, at bo i en verden, hvor dem der bliver lyttet til (læs: dem der har indflydelse!) i dag, er desværre ikke dem, der har forstand på noget.


Lusk på Langenæs

Haha! De sidste par dage har der været en enkelt gut på engen med sin motorsav og rydde nogle træer og buske ved ‘kælkebakken’! Lol! Først sætter man et skilt op, der siger: “Vi vil kun arbejde her i ca. en uges tid i september, vi skal nok prøve og lade være med at fælde træer, men lover ikke noget”Så lader man være med at gøre, som man siger og venter en måneds tid, før man kommer tilbage, for at gøre arbejdet færdigt... Jeg ved ikke, hvad I kalder det, men i min bog, så er det her superlusket!

Om ikke andet, så har vi nu det nogenlunde fulde regnskab: 1 gravko og 3 minidumpere i 2½ uger for at plante ca. 4 træer, fjerne de 3 store bøgetræer og de snesevis hasselnøddebuske, samt alt det grønne græs, for at give en buket vilde blomster næste år. Efter min bedste overbevisning kan dette umuligt føre til et positivt grønt regnskab! Længere er den ikke.

Der findes en ellers udmærket opskrift til vilde natur - den er ikke ny og har funket uden menneskenes indblanding i milliarder af år: Lad være med at pleje et stykke jord. Så enkelt er det! Efter et par år, så har vi (noget af) den vilde natur tilbage med tilhørende biodiversitet - kort sagt, liv. Utroligt mange dyrearter finder selv vej tilbage til naturen og faktisk tager det kun ca. 10 år, for et sted at regenere med vilde dyr og hele moletjavsen. Og plus, det er en smadderbillig løsning... :P

Så, kære kommune, om igen!Kontrakten - fortsat og slut

For nu.

Jeg fik svar fra forlaget! Og imod alle forventninger blev min mystiske forespørgsel... imødekommet! Hurra! Jeg har fået lov, at udskyde min submission til september 2020!

Lol, hvo intet vover, virkelig intet vinder!!


Critical Mass Aarhus

Så er der tilsyneladende en ny bevægelse i byen! Critical Mass Aarhus har lige oprettet en fb-side, nejs :)

Jeg kan supergodt lide deres logo:


For er det ikke slået op på fb, så findes det jo ikke, er det ikke sådan, det er?

:D


Om grønvask

En ret kedelig trend er begyndt at udvikle sig de sidste par årtier og er nu i gang med at blive dyrket mere og mere systematisk. Har du ikke også lagt mærke til det?Alt er grønt nu om dage. Der findes grønne produkter på alle hylder: plastposer, vaskepulver, babymad, you name it! I dag kan man endda høre om noget så vildt som grøn færgefart, grøn vækst, og sågar grøn kapitalisme!!! Skandaløst!!

Men hvis det er sådan, at alting er blevet grønt, hvordan kan det være, at menneskeheden stadig udleder større og større mængder drivhusgasser hvert år, kunne man jo med rette spørge...

Åh, medmindre der er ikke noget om det og det hele er bare bullshit! Klart, så giver det pludselig meget mere mening! En eller anden smart MBA fandt en dag på, at man kunne også tjene penge ved at lade som om man er grøn, genialt, så sætter jeg et lille grønt klistermærke på bøtten, så kan jeg sælge den 10% dyrere!

Jeg synes forøvrigt, at jeg har hørt begrebet ‘grøn omstilling’ siden jeg kom til landet sidst i sidste årtusind under Poul Nyrup. Så blev jeg nysgerrig og lavede lidt research. Heldigvis er det supernemt i dag, der findes bl.a. google N-grams og KorpusDK til at gennemsøge millioner af avisartikler mm. på et splitsekund.

Der viser sig, at Holger K. som den første dansk politiker snakkede allerede om ‘grøn omstilling’ i Folketinget i 1992 (på side 10959). En omstilling er per definition ikke en vedvarende tilstand. Derfor kan man kun udlede, at beslutningstagerne ikke mener det alvorligt, når de snakker om grøn omstilling og grønne tiltag - de kunne nærmest mistænkes for kun at være interesseret i, hvor meget der kan tjenes på det?

Et konkret eksempel fra det virkelige liv. Siden 2012 har DK kunnet bryste sig af, at vi (som måske det eneste land i verden) kan producere et boblevandsprodukt, der ikke udleder kuldioxid og dermed ikke belaster kloden. What?!? Takket være krejlerfirmaet COWI blev Egekilde erklæret for at være CO2-neutral i 2012! Helt sikkert, går den, så går den, ik’?

Er det ikke fantastisk, at kunne erklære en sodavand for CO2-neutralt?


Sefføli’ har de garanteret nogle supersmarte beregninger bag det - og regnestykket går sikkert op. Det er trods alt deres job hos COWI, ikke? Lave regnestykker der ser pæne og troværdige ud. Men den køber jeg bare ikke - tværtimod er jeg pænt forarget over, at det overhovedet kan lade sig gøre!!

I samme boldgade - dog lidt mere lusket - er det med grøn energi. Mange køber el-biler fordi de skulle være miljøvenlige. Jeg påstår det modsatte, nemlig at de er mindre miljøskadelige end biler, der kører på benzin. Det er ret enkelt. 80% af verdens energiforbrug hviler stadig på fossilbrændstof. El-produktion er ingen undtagelse og der skal en masse kul og gas til for at kunne opretholde overforbrugssamfundets standarder - kun en brøkdel af det el, der produceres i dag stammer faktisk fra vind- eller solenergi (og hvis bæredygtighed kan også diskuteres). Under alle omstændigheder vil ingen nogensinde kunne overbevise mig om, at en maskine der vejer 1000kg og kører på fossilbrændstof med det formål at flytte et menneske eller to (dvs. højst et par hundrede kilo) er på nogen måde bæredygtig!

Det værste er, at vi (‘forbrugere’) konstant bliver punket om, ih, hvor åh så grønt alting er - og det uanset om folk køber den eller ej. Det er det nye hot, det vildeste ræs for at være den grønneste - det bliver tvunget over vores hoveder på baggrund af markedslogikken og stammer ikke fra et ønske som så, man skal bare overbyde sin konkurrent, for så i sidste ende at få den største markedsandel. Bum. Længere er den ikke. Desværre.