Blog

25/10/2021: Scientist Rebellion

Den med at 2020 er det år, hvor jeg har fået flest citationer og anholdelser var faktisk den nye variabel, jeg manglede i min beslutsomhedsligning og som resulterede i, at jeg tog mig sammen for at tage til København til Scientist Rebellion! :D

Nu kan jeg endelig selv bestille togbilletter, så er det vupti, afsted til hovedstaden med første tog!

Ankomst dagen før og overnatning hos en af de rebelske videnskabsfolk, der låner os en næsten indflytningsklar lejlighed til lejligheden – udover nogle kiks og basser til morgenmaden dagen efter, har vores vært også sørget for nogle specialøl til os om aftenen. Vi er dog lidt paf over, at vores vært har efterladt laptop, pas og kreditkort frem på et bord! Aftenhygge med folk om aftenen, det skal nok blive godt, det her :D

Der er briefing kl.9 ved statuen på slotspladsen lige foran Borgen, ca. 30 mennesker står samlet dér. Vi får forklaret idéen med aktionen: der skal være en teach-in foran Klimaministeriet, hvor en række forskere skal holde oplæg med gaden som undervisningslokale. Nejs, det lyder fedt! Rollerne bliver tildelt, rejseholdet skal stå for den yderste blokade med en forholdsvis høj risiko level... Jeg spørger lige, om det er ok, at jeg tager en hvid kedeldragt på – jeg har trods alt selv en forsker-baggrund – det er helt fjong, yes, én forsker, der er anholdbar! :D

Klokken nærmer sig de 10 (når festen skal i gang), så gennemgår vi planen en sidste gang. Hver affinitetsgruppe finder frem til deres pirat kaptajn, jeg melder mig på for rejseholdet. Ok, tjek, der er styr på det hele - det har vi også, i det omfang det kan lade sig gøre! Et hurtigt internt temperaturtjek viser, at vi alle kunne godt lige få tisset af, inden det hele går løs - der er knap så god tid, så skynder vi os alle 6 til Storkespringvandet, hvor vi har vores vante offentlige lokum!

Dejligt, vi er alle lettede og tager tilbage lige så stille og roligt til de andre. Nogle sender os et panikblik à la “hvad fåk sker der, hvor var I henne???” – jeg kan godt følge med forvirringen for vedkommende, der lige så en kritisk del af aktionen løbe væk lige pludselig og uanmeldt! Sht, vi glemte at give besked! Yaaarh, og det er mig, der har meldt sig som være squad-leader for aktionsgruppen!! Oops, sry! :)

Klokken er 10, vi indtager positioner og vores gruppe spærrer vejen det aftalte sted. Sweet, det tager os ingen tid at etablere os, nu står vi der hvor vi skal med et kæmpe “Scientist Rebellion” banner! Whose street?

En skøn efterårsformiddag foran Klimaministeriet

Klapstole bliver foldet ud og sat op på gaden, mens en ølkasse agerer podie på fortovet og cykelstien lige foran Klimaministeriets indgang. Soundboksen bliver tændt... “Godmorgen, Dan!” bliver eventet åbnet med, nejs!

Talerne starter og vi holder fint - vi har Holmens kirkes ur lige foran os, så det er gevaldigt nemt at følge med tidsmæssigt :)

Trafikken flyder forholdsvis glat udenom os, vi får nogle enkelte ukvemsord og dyt med fåkfinger, men overordnet finder bilisterne sig i forsytrrelsen. Det er en anden sag med cyklisterne. Fordi vi spærrer faktisk også for cykelstien. En rebel der laver outreach påtager sig tjansen om at omdirigere cyklisterne og bede dem pænt om at bruge den modsatte kørebane, der er blevet afspærret af politiet.

Der er ca. 30-40 tilskuere og programmet forløber som det skal, hvor den ene taler afløser den anden - vi er desværre lidt for langt væk for at kunne følge med, men det lidt jeg kan høre lyder spændende :)

Det er som om PR-folket har gjort et godt stykke arbejde, fordi der vrimler med pressefolk! Og sefføli’ er det undertegnede, der bliver interviewet, og det flere gange i træk endda, yay! Der er et par ordentlige journalister (i.e. som har gravet lidt dybere i historien: jeg oplyste ikke så meget omkring min baggrund, det fandt hun selv ud af f.eks.), men der er også en fra tabloid-pressen, som vil os bestemt ikke noget godt! Jeg kan kun kampgrine som svar på spørgsmålet om, hvad det ville koste den enkelte borger at stille det hele om nu? Lol, han har tydeligvis ikke helt fattet, hvad det hele går ud på!! "Sry, det kan jeg altså ikke svare på!” :)

Nu stiller han sig ved siden af mig for at holde banneret og interviewe de andre bannerholdere – jeg gør ham opmærksom på, at nu er han en del af blokaden og kan i teorien godt blive anholdt, det er han tydeligvis ligeglad med...

Der er efterhånden ikke så meget politi - der holder kun én enkelt bil ved hver blokade og én ved hjørnet af Admiralgade rundt om bygningen. Det er også helt fint, vi er jo fredelige og ikke-voldelige, ikke sandt? :)

Nå, ja, og så er der også den faktor, at Holmens bro er delvist spærret pga. noget vejarbejde, som medfører forstyrrelser i trafikken.

Anywho, ved en 11-tiden får vi besked på, at det ser ud til at politiet er lidt ligeglade med os - vi får muligvis lov til at afvikle hele aktionen som planlagt, så vi skal bare fortsætte og holde, der hvor vi er, sweet :D


En flok nysgerrige tilskuere lytter med midt på kørebanen i det dejligste solskin!

Nu sker der lidt aktivitet fra politiets side. En betjent kommer hen til os og spørger om det er ok, at han flytter en vogn lige foran os – “Er det ok, vi stiller bilen tættere på jer?” –  ja, ja, her er det helt fint, ikke længere frem, tak! Hm, lidt surrealistisk at en betjent skal spørge os om lov at flytte en bil! :)

Et salatfad er lige drejet af ved krydset foran os, jeg kan se den køre rundt om blokken og forbi Holmens bro på den anden side... Imens kommer der én enkelt motorcykelbetjent og kører på den afspærrede bane og hen til vognen, der holder i forvejen ved Admiralgade.

Jeg tager en lille pause fra banneret og spadserer lige en tur... Sjovt nok ender jeg med at gå hele vejen til Admiralgade! Der finder jeg ud af, at salatfadet holder dér som formodet, bare et lille stykke afsides klar til at rykke ind :)

Begivenheden forløber som den skal og nærmer sig nu slutningen. Klokken er lidt over et, den sidste taler er blevet færdig, så arrangørerne runder af ved at takke alle deltagere. Vi kalder det en dag og begynder at rydde op, inden vi forlader stedet i fred og ro.

På vejen tilbage til vores crashsted, går det op for mig, at vi fik spærret for traffikken lige ud for Klimaministeriet i over 3 timer uden at være blevet ID-tjekket på nogen tidspunkt overhovedet.. Vildt!! :D

Nå, ja, og forresten, glemte jeg at nævne den med flest citationer til pressen - hehe, jeg blev trods alt interviewet i flæng i dag!! Yaaarh!!


Lol!

Haha, for nylig fandt jeg ud af, at 2020 var det år, hvor jeg fik flest citationer - men også det år, hvor jeg blev anholdt flest gange!! :)

Hm, mon der er en korrelation :P

Et vildere panteeventyr...

På vej hjem efter en bytur i lørdags lagde jeg mærke til en bunke sorte affaldssække fyldt op til renden ved busstoppestedet ved det gamle posthus i Ankersgade. Man kunne se lidt igennem nogle poser, og de var tilsyneladende fyldt op med kola flasker og dåser, man kunne endda se pantmærket på nogle af dem. Jeg tænkte, dem kan jeg hente senere, gider ikke helt slæbe 6 skraldeposer hjem nu...

Dagen efter skulle jeg til Horsens og hjælpe med at rydde op efter en firmafest, og igen var jeg i ugidelighedsmode, da jeg gik forbi sækkene på vej hjem om aftenen. Det ærgede mig lidt, at jeg ikke fik det gjort, jeg tænkte, at de blev nok ryddet væk af en skraldebil dagen efter mandag.

Men mandagen markerede også indvielsen af den nye Arkitektskole i byen og jeg var tidligt ude for at se, om der var nogle rebeller, der var klar på at lave lidt ballade... Der var der osse, dejligt :D

Da havde jeg ladcyklen med, kiggede jeg forbi Ankersgade på vejen tilbage, men uden de store forhåbninger... Mod alle forventninger stod alle 6 affaldssække stadig dér! Et hurtigt tjek bekræftede, at de var allesammen fyldt op med pantflasker og vupti, så havde jeg læsset de første 3 sække på, og så kurs mod Fakta!

Flaskene var tydeligevis blevet forelagt et sted, da de var møgbeskidte og dækkede med edderkoppespind. De fleste var faktisk omkring 15 år gammel og i nogle af dem var der endda nogle gamle sjatter, som lignede mest en tyk, brun sirup, bvadr! Mange plastflasker var faktisk blevet flade med tiden, så jeg måtte lige skrue kapslen lidt af og få luft inde i flasken igen, inden jeg kunne køre dem igennem automaten - det fik jeg endda vabler af!

Tre kvarter senere - og et par afbrydelser da maskinen gik i stå eller der kom nogen med en lille pose flasker - havde jeg tømt dem. Så var det afsted tilbage til Ankersgade og hente de sidste sække...


Sikken dejlig måde at starte måneden på!


I alt blev det til næsten 850,- på knap 2 timer, juhu!

Men alligevel kan man ikke lade være med at undre sig... Fåk, kan det virkelig passe, at næsten 1.000 kroner kan få lov at stå på et fortov i flere dage, uden at nogen gider anstrenge sig og samle dem op? Og hvorfra kom alle disse flasker forøvrigt??? Jeg kunne mistænke nogle håndværkere, der fandt en gammel postbuds stash, der havde været gemt væk i kælderen i al den tid, som de så fik samlet pænt sammen, for så at fjerne dem - og orkede ikke aflevere dem i automaten... Go figure, det er godt nok en mærkelig verden vi lever i...

Det mest interessante skete dog, da jeg skulle indløse alle flaskebon’er. For det første fandt jeg ud af, at man kan bare ikke indløse en flaskebon på over 200 kroner i fakta, den skal først godkendes af en butiksleder (fordi...??). Nå, men så lærete jeg også det i dag :) Lederen kom og godkente bon’erne og kassedamen var helt cool, da hun rakte mig 588,- med et smil, værsgo'. Men så jeg kunne se i køen bagved, at der var flere, der bestemt ikke syntes, det her var for fedt... Igen kunne jeg ikke lade være med at tænke, helt ærligt, jeg har bare ryddet lidt op i bybilledet og få scoret nogle kontanter med i processen... Hvad mon kan der være galt med det??