Blog

26-27/06/2020: Viborg-turen

Afgang kl.10:45, jeg cykler lystigt af sted i det lækreste solskin, vupti!

Selvom der er tilsyneladende noget galt med gears’ene - det er som om nogle af dem ikke rigtigt bider sig fast og det gør mig sefføli’ pænt bekymret - går det superfint indtil jeg når frem til Sabro-krydset, fåk, allerede første punktering knap en time efter afgang! Grrr, jeg finder et sted i skyggen ved en autoophugger og bum-bum får jeg lappet slangen og er oppe på cyklen igen 20 minutter senere :)

Det går stille og roligt, der er 29°C og stegende sol og jeg kampsveder! Kl. ca. 13:30 er jeg frem ved Kongens Bro, jeg kan ikke lade være med at stoppe og gå nede til vandet - tja, jeg tager endda en dukkert, mens jeg er i gang! Superlækkert!

Så er det af sted igen, der er et lille stykke med cykelsti og skilte til Tange Sø, men derefter, nada! Lort! Jeg er nødt til at stoppe og spørge flere gange undervejs, jeg kører flere omveje, følger på et tidspunkt en grusvej langs 26’eren i et par kilometer (ufedt efter min vejside-lapning!), før den ender som blindvej!

Jeg fanger endelig den gamle Århusvej, som fører direkte til Viborg. Jeg når forbi det første Viborg-byskilt (af en eller anden årsag er der 3 på en strækning på et par kilometer...) kl. 15:15. Fedt! Nu ved jeg også det, det tager ca. 4 timer at cykle Aarhus-Viborg :)

Jeg passerer det første Viborg-byskilt kl. 15:20 - pause!


Jeg finder frem til rutebilstationen, måske er det her, at K. ankommer senere - det var det ikke, fandt jeg ud af kort efter. Jeg bliver hentet af H. en halvtime senere. Der er flere, der skal hentes, så får jeg nøglen til H.s lejlighed (tak for tillid, supergod stil! :) ) sammen med adressen. Jeg finder det fluks og tager en morfar i sofaen - århh, dejligt!! H. kommer tilbage med K. og L., og der skal hentes en anden K., som skal også sove i kolonihaven.

Der er pre-action briefing kl. 19 i parken - jeg kigger på et kort, det er muligt at cykle derhen mere eller mindre ligeud, så hopper jeg på cyklen, mens de andre kører. Damn! Der er jerngitter for enden af haven ved Gråbrødre Kloster, så vender jeg om og cykler rundt om, parken ligger lige på den anden side... Der er flere grupper forsamlet om nogle bord-bænke, jeg cykler langsomt forbi den første, ingen rebeller, det samme ved næste gruppe, men den 3. gruppe kunne godt ligne venner, der er i hvert fald pyntet op om med regnbue-flag og guirlander. I takt med at jeg nærmer mig og hilser på folk ser jeg et pap-skilt, der siger “Viborg pride”! Jeg ønsker glædelig pride og spørger, om der er nogen der kender til nogle rebeller. De 8-10 unge mennesker er flinke og hjælpsomme, de kender dem ikke som så, men jeg får at vide, at parken er kæmpestor og fortsætter på den anden side af en træbro. Jeg takker mange gange, ønsker en fortsat god pride og smutter videre i den henviste retning.

Jeg spotter straks rebellerne, som sidder i en rundkreds tæt på et kæmpe egetræ. Der er ca. 15 rebeller tilstede, der er mange kendte ansigter, dejligt at se! Programmet for dagen efter bliver grundigt gennemgået, der er en del spørgsmål og svar - det er trods alt deres første ‘rigtig’ aktion i Viborg. Vi afslutter med noget rollespil og vegansk pizza bragt ud i parken :)  Spændende, spændende, jeg glæder mig til i morgen :)

Jeg låner en skærm for at se, hvor haven ligger, og vupti! Men, æv! Baghjulet er fladt igen! Det er garanteret min lapning fra i formiddags, der røg! Hm, jeg pumper slangen op et par gange undervejs og ankommer til haven lige når mørket er ved at falde på. Nu er cyklen en mindre detalje.

Vi er 5, der overnatter i haven, vi hygger lige over nogle bajere, inden vi går i seng. Der er dejligt lunt, man kan høre folk der fester rundt omkring i andre haver, dejligt, jeg gynger mig lige så stille i søvn i min hængekøje... Indtil der lyder megahøj bas fra en have lige ved siden af! Yarghhh! Jeg prøver at falde i søvn igen, men umuligt! Der er begyndt at være småkoldt, himlen bliver lysere og lysere, fåk det! Jeg går inde i hytten og lægger mig - jeg får måske sovet et par timer, bum!

Alle er tidligt oppe. Jeg laver noget kaffe og lokker min buddy til at komme og hjælpe med at hente nogle hasselpinde til mine gule flag - det gør vi så efter et par kopper kaffe :)

Vi finder hurtigt frem til et hasselkrat - lige ved af siden af den gård, hvor studenterfesten blev holdt i nat! Bum, mission accomplished, vi er hurtigt tilbage med 6 gode pinde, that’ll do the job! Jeg taper flagene fast, mens K. maler nogle bier på mit “overforbrug”-banner - det tager 5 minutter, med de rammer som K. tog med og var helt vild med at skulle bruge! En omgang tørrepistol i et par minutter, så er alting tørt og klar til at blive pakket! Dejligt effektivt, jeg kigger nærmere på rammerne og bliver inspireret - jeg skal nok prøve at lave noget lignende, når jeg kommer hjem! :)

Vi bliver hentet kl. 09:15 som aftalt og kører til mødestedet. Der er rebeller i bikostumer i færd med at pakke bannere og materialer ud af bilerne. Filmfolk er her og der er en god stemning. Der bliver fordelt masker og gummihandsker - hellere overdrive forholdsreglerne end evt. blive udpenslet som smittespredere i dagspressen! P. når lige at ankomme et kvarter før aktionens start, fantastisk!

Sidste briefing inden det går løs, spændende!


Sidste briefing i parken med alle inde vi går i gang, og så er der aktion lidt over 10. Min buddy og jeg afspærrer den sydadgående bane med et banner og de andre 5 anholdbare indtager den anden side i skyggen. Det går fint, der begynder at danne sig kø i begge retninger, nejs :)

Æv, der er desværre meget plads til at vende om, så det er den løsning, som mange bilister vælger at bruge. Knap 5 minutter efter blokaden er sat op, får vi ballade fra en vred bilist, der var steget ud og gået målrettet de ca. 100m til os - en stor bodybuilder bøf, der vil tydeligvis selv tage hånd om os. Han råber skældsord og river i bannere og begynder at hive i folk, men så kommer der en ældre gut fra fortovet og begyndte at skælde kraftigt ud på manden - en afledning der ikke var planlagt, men som var med til at løse situationen, takket være vores de-escalation, som straks tog sig af incidentet.

Der kom lidt mere ro på, da den første politibil dukkede op ca. et kvarter inde i blokaden. Vores politikontakt er hurtig til at komme dem i møde og forklare situationen. Der går ikke længe, før de begynder at tage folks navne og info - politikvinden indleder med at spørge om vi er fredelige, “Ja, vi er fredelige og ikke-voldelige, det er vi trænede til og I skal ikke forvente andet end god ro og orden fra vores side af”. Hun spørger om mit cpr og navn, som jeg naturligvis staver langsomt “A som... Alma, Y... som... Yrsa, etc.” :) Betjenten tog i øvrigt kun mit fornavn :D

Der bliver sunget og råbt i megafonen, viftet med flag og bannere, outreach-folk klædte i bikostumer går rundt og deler kage og flyers ud. En anden politibil er dukket op og måske 15 minutter senere ankommer indsatslederen med salatfadet. Det er som om, de første anholdelser kommer til at ske på den anden kørebane - dvs. der, hvor der er flest rebeller. Jeg hører indsatslederen, Rolf, sige at hvis folk ikke rejste sig frivilligt, så var det en overtrædelse af §119, vold mod tjenestemand, og at det vil give en plet på straffeattesten! Hvorpå jeg ser nogle rebeller rejse sig op og forlade kørebanen frivilligt.

Jeg når til gengæld ikke at se, hvad der sker med de andre rebeller, da Rolf er nu kommet over for at udfritte mig og min makker. Han er meget firkantet i sin diskurs, men reel nok. Han understreger flere gange, at vores demo er ulovlig - jeg kan ikke lade være med at spørge ham ind til §79 om forsamlingsfrihed, som han forkaster straks med, at den paragraf omfatter kun almindelige demoer og ikke vejblokader! :)

Rolf giver os en første varsel. Jeg afslår høfligt: “Jeg er indforstået med det, du siger, men beklager, jeg kan desværre ikke flytte mig.” Min buddy svarer noget lignende. Jeg kan mærke, at Rolf er ved at miste sin tålmodighed. Han giver os to minutter til at flytte os frivilligt, ellers vil han fjerne os mad magt. Jeg tager en hurtig snak med min makker bag banneret, vi er enige om at blive stående. Rolf kigger igen på sit ur - de to minutter er nok nu gået. Han inviterer os igen om at forlade kørebanen. “Igen, beklager, men jeg vil helst anholdes.” “Fint så! Klokken er 10:55 og du er anholdt!” Vi går ind til fortovet, min buddy bliver anholdt klokken 11:00 - og vi bliver begge løsladte på stedet klokken 11:02! Æv, ingen køretur i politibil denne gang!

Imens dette skete opdager jeg, at den anden kørebane var blevet genindtaget af 3 modige rebeller - som bliver nu båret væk af to betjente en ad gangen! Yuhu, det er som om, vi alligevel får nogle kørt inde til arresten! Min makker og jeg snakker om, hvorvidt det vil give mening at sætte sig på kørebanen igen - der var kun os to tilbage, vi vil helst ikke slæbes væk og ødelægge samarbejdet med betjentene.

De 3 anholdte rebeller bliver kørt væk og kl. ca. 12 kommer Rolf for at oplyse, at demoen var nu officielt opløst. Vi holdte blokaden i over en time, kæmpesucces - især taget i betragtning af, at vi forventede ikke med at kunne blive stående længere end et kvarter! Vi hører om den første artikel i Viborg Folkeblad, en måske-ikke-så-akkurat skildring, men temmelig smigrende herfra (“en flok unge aktivister"

Der er hot-debrief i parken, alle ser trætte ud, men superglade! Der er god stemning, det har været en god oplevelse, på trods af incidentet med steroid-gutten i starten. Til eftermiddagen skal en velkomstkomité til politigården for at tage imod rebellerne efter løsladelsen og der bliver en afterparty hos en rebel, der bor lige ved siden af banegården. Nejs :)

Jeg skal tilbage til kolonihaven og hente min cykel, jeg får et lift deroppe, fedt! Jeg ordner lapningen - det var nemlig hullet fra i går, der havde nu udviklet sig til en 2cm lange flænge i slangen! Damn! Jeg lapper det alligevel med en XXXXL lap uden at tro på det rigtigt. Bum, jeg pumper slangen lige så stille op, indtil den siger “Puf! Flabadabadap!! Lort, det er hele slangen, der skal skiftes ud! Jeg har kun en 200-lap i pungen, jeg kan enten købe en ny slange og cykle hjemme, ellers kan jeg købe en togbillet... Hm, jeg trækker bare cyklen inde til byen først, så tager jeg den derfra.

Jeg finder politigården uden meget besvær og ankommer fra bagindgangen. Der kan jeg se en ensom bi, der sidder alene i græsplænen... dingelingeling! Der var en, der blev glad for at se mig! :D  Der går et par minutter, så kommer der en anden rebel ud. Jeg jubler og hylder og sikrer mig, at vedkommende havde det godt og havde ikke været udsat for noget ubehageligt eller traumatisk - alt var i orden, det var nærmest en hyggelig oplevelse! Så bliver den tredje rebel løsladt, samme scenarie, alt gik fint, super :)

Jeg ringer op, for at høre om velkomstkomitéen. De har stået og ventet på den anden side ved hovedindgangen efter politiets henvisning! Der går ikke længe, før vi er samlet igen, der er jubel og mange glade ansigter, dejlig scene :)

Nu triller vi alle til Digterparken, hvor der er fælles debrief. Igen er alle enige, aktionen var en kæmpesucces, vi fik anholdelser og dermed opmærksomhed i dagspressen. De tre der blev tilbageholdt har det fint og er klar til at gøre det igen!

Efter briefingen er der nogle stykker, der har en lang tur hjem og smutter med det samme, andre har lidt mindre travlt og en sidste gruppe tager til afterparty - jeg følger med sidstnævnte :D

Jeg er pænt træt og bliver superpåvirket af den øl, jeg lige har drukket! Jeg hører, at næste tog mod Aarhus kører snart, så tager jeg afsked med den håndfulde rebeller, der var tilstede - farvel og tak for gæstfriheden og festen, mon ikke vi ses igen inden længe :)

Jeg ankommer til banegården og kigger ind i hallen - som formodet er billetsalget lukket, klokken er trods alt 17 lørdag eftermiddag! Så tager jeg til perronen og begynder at tippelitappe på billetautomatens skærm.. Voksen +, tjek. Cykel, +, med forbehold om pladsreservation som jeg glædeligt ignorerer, tjek. 165 kroner! Ouch! Hm, man kan betale med kort eller MobilePay, og der indkast til mønter... men intet til sedler! Yay! Jeg spørger de to studiner, der står ved siden af, om de ved om der er en anden automat på stationen - det vidste de ikke. Shit, der er under 10 minutter til afgang, så efterlader jeg min cykel på perronen og skynder mig tilbage til hallen for at tjekke... Heller ingen automat her! Fuck det, jeg løber tilbage og stiger ind på toget. Jeg ser mig om, ingen Arriva-folk i sigte, så sætter jeg mig bare og toget kører. Jeg småsover hele turen, mens jeg forbereder et speech til kontrolløren. Men det får jeg slet ikke brug for, for der kom ingen billetkontrol på denne strækning denne dag! Lol, tusind tak for turen, Arriva! :D


Lille Hassel

Det var så skuffende at se, at Lille Eg kun fik lov til at bo i Rådhusparken i tre uger. Så det næste træ kommer til at bo lidt mere afsides - men til gengæld i nogle superfede omgivelser ved Brabrandstien!


Lille Hassel kom sig godt over udplantningen


Lige ved Folkets Have er der en lille sø og der tænkte jeg var et oplagt sted for vores nye ven. Der generer Lille Hassel ingen, så mon ikke den får lov at blive stående et godt stykke tid! Jeg glæder mig i hvert fald til at plukke nogle nødder derfra! :D


Lille Eg

Lille Eg er var et lille eksperiment for at se, hvor længe et ‘ulovligt’ træ kunne få lov til at stå et fremtrædende sted i byen. Mange rebeller fra sidste år vil genkende min gerning her :D

Desværre blev det kun til 3 afsnit i Lille Egs korte liv:

07/06/2020: Hej! Jeg hedder Lille Eg!

10/06/2020: Lille Eg udsat for mordforsøg!

28/06/2020: Skandale! Lille Eg pist forsvundet!