15/03/2019: Frederiks Allé

Denne dag var jeg optaget om formiddagen og ankom først til Frederiks Allé kl. ca. 13.30, dvs, ca. en time efter aktionen startede i forlængelse af Klimastrejken.

Dejligt syn da jeg kom cyklende ned ad Frederiks Allé, kunne jeg allerede se, at der skete noget. Hele stykket fra Føtex til Ridderbygningen var afspærret med politibiler! Parken så rigtigt fint ud, og folk kom gående fra begge sider tværs over vejen... Yes! Det virkede efter hensigten (vores inspiration til aktionen og parken kom fra Festugen, hvor selvsamme strækning er afspærret i hele 2 uger!)!


[OBS: beretningen er fra selve dagen, og der er ingen sikker tidslinje]


Jeg ankommer sent, ca. 13.30-ish, blokaden er på plads, det ser pissegodt ud! Jeg går hen og stiller min cykel og går rundt og hilser på folk, hopper lidt rundt (“Alle dem der hopper, de vil ha’ en fremtid!”), får mig en kop kaffe (tak for støtten, Martin!)... superhyggeligt.

Opsætning fra politiet: 1 bil afspærrer Frederiks Allé ved Føtex-lyskrydset, en anden bil og en salatfad holder længere nede, tættere på blokaden. Der er kun en bil på den anden side, som afspærrer krydset Frederiks Allé/Vester Allé. Jeg kan se Stig, cool, vi har den samme leder :) (Han har barberet sit fipskæg væk, men... you can’t trick me! [Plus, tak for idéen, vi kan også ændre vores udseende!]

Kort før kl. 15.00 holder der nu 3 varevogne og den ene kører tættere på. Kl. 15.00-ish rydder vi parken fra vejen og blokaden samler sig i én linje ryg mod ryg ca. 15-20 minutter senere. Stig forsvinder i en varevogn - jeg underretter folk på blokaden: det kan godt være, han henter forstærkninger og at der snart bliver anholdelser. Der er massiv aktivitet fra politiets side!

Måske 5 minutter senere rykker hele linjen frem til krydset ved Ridderhuset. At rykke til en enkelt linje var faktisk en superfed taktik, nu er festen slut, ingen park mere! Men rykket frem var et endnu pissefedere move! Der kom instant reaktion fra politiet, to biler kørte straks fra Føtex til Ridderhuset, over cykelstien for at overhale linjen og stille sig midt på vejen på den anden side... Nejs :)

Mens ordensmagten er stærkt optaget af vores modige rebeller, når jeg af plante tre håndfulde påskeliljer (leftovers fra parken!) i græsplænen på Rådhusparken lige for snuden af en ca. 5-6 betjente, der stod en 20m derfra :) [Lol, jeg glæder mig til at se dem springe frem næste forår midt i de pæne lilla og hvide krokusser :)]

Når jeg er færdig med min omplantning er blokaden rykket helt frem til udkørslen fra Rådhusets p-plads og alle har sat sig nede på den våde asfalt. Der en vogn tæt på blokaden, den anden lige overfor mig (samt den gruppe betjente) og den tredje længere tilbage. Alle tre vogne kørte helt op til blokaden lige umiddelbart før de første anholdelser...

Drunken random guy-incidentet: mens politiet var i gang med at anholde den ene rebel efter den anden lige så stille og roligt, kom der en tilfældig forbipasserede med en øl i hånden og tydeligvis noget grimt i tankerne, mens han bevægede sig mod blokaden. Han når lige at råbe nogle skældsord og spytte mod blokaden, før en betjent overbemander ham i en fart og tager ham til en bil og vupti, direkte på stationen! [en avis rapporterede dagen efter, at der havde været 14 anholdt klimaakitivister, lol, tak for det].

Og tak for den fede afledning! Jeg havde godt luret, at politiet havde hensigt om at tage vores bannere, der var bare blevet lagt på vejen i takt med at folk blev anholdt. Jeg prøvede at råbe N. op, men han hørte mig ikke, umuligt at få hans opmærksomhed, alle kigger på drunken dude’n. Så hopper jeg ind på vejen og samler alle bannere op i en fart og væk igen! Safe!

[Om den fulde gut: kan det være, at det var ordet ‘hær’ på vores banner, der udløste et eller andet i ham? I hvert fald ved hvert gennemsyn af sekvensen er det mere og mere tydeligt, at han havde noget rigtig fælt i tankerne - hele hans kropssprog, den måde han går målrettet mod blokaden minder ekstremt meget om Breivik-agtig tosser, fanget på video... Spookyt!]

VICTORY! VI HOLDTE FREDERIKS ALLÉ EN FREDAG EFTERMIDDAG I NÆSTEN 4 TIMER!!!